składniki:
- 1 kg maki
- 10 dag drożdży
- 3 łyżki oleju
- pół kostki masła
- pół litra mleka
- 1,5 litra jagód
- łyżka cukru
- 1,4 szklanki lekko podgrzanego mleka
- 2 łyżki mąki
- szczypta soli
przyrządzanie:
- Wszystkie składniki na rozczyn wymieszaj, przykryj i odstaw do wyrośnięcia. Mąkę przesiej, wlej wyrośnięty rozczyn.
- Żółtka ubij z cukrem, dodaj letnie mleko i zarób ciasto. Następnie dodaj olej. Gdy ciasto odchodzi od ręki, dodaj rozpuszczone masło.
- Wyrób, posyp górę mąką, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około 60 minut.
- Wyrośnięte ciasto podziel na pół, uformuj wałki i pokrój je na plasterki. Na każdym wyłóż jagody. Zlep i uformuj bułeczki.
- Ułóż je na posmarowanej blaszce. Górę bułeczki posmaruj rozmąconym jajkiem.
- Piecz 25 minut w temp. 180 stopni C.