Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Bułeczki- ślimaczki z kardamonem i cynamonem

Bułeczki- ślimaczki z kardamonem i cynamonem. Gdy się pieką- dom pachnie cudownie! Idealne na śniadanie i do kubka ciepłego mleka!    

składniki:

CIASTO
  • szklanka ciepłego mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 60 g miękkiego masła
  • do posmarowania: 1 jajko
NADZIENIE
  • 60 g masła
  • 20 g cynamonu mielonego
  • 10 g kardamonu mielonego
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 1/2 szklanki cukru

przyrządzanie:

  • Do letniego mleka wsypać drożdże i wymieszać, odstawić na 10 minut.
  • Mąkę, cukier i sól połączyć, a następnie dolać mleko z drożdżami i wymieszać ręką.
  • Dodać jajko i żółtka, masło i wyrobić ciasto ręką. Ma być gładkie i elastyczne.
  • Odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinkę, do wyrośnięcia.
  • Po tym czasie ciasto podzielić na 2 części i każdą rozwałkować na placek o wymiarach 30 x 30 cm.
  • Placki z ciasta smarować roztopionym masłem i posypać mieszanką kardamonu, cynamonu, cukru wanilinowego, cukru.
  • Zawinąć ciasto w roladki i każdą pokroić w poprzek na 10 plasterków o grubości około 3 cm.
  • Wszystkie ułożyć na blaszce i odstawić na 30 minutek do wyrośnięcia.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
  • Wierzch bułeczek posmarować roztrzepanym jajkiem i piec na złoty kolor przez ok. 20 minut.