Bułeczki- ślimaczki z kardamonem i cynamonem. Gdy się pieką- dom pachnie cudownie! Idealne na śniadanie i do kubka ciepłego mleka!
składniki:
CIASTO
- szklanka ciepłego mleka
- 30 g świeżych drożdży
- 500 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- szczypta soli
- 1 jajko
- 3 żółtka
- 60 g miękkiego masła
- do posmarowania: 1 jajko
NADZIENIE
- 60 g masła
- 20 g cynamonu mielonego
- 10 g kardamonu mielonego
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 1/2 szklanki cukru
przyrządzanie:
- Do letniego mleka wsypać drożdże i wymieszać, odstawić na 10 minut.
- Mąkę, cukier i sól połączyć, a następnie dolać mleko z drożdżami i wymieszać ręką.
- Dodać jajko i żółtka, masło i wyrobić ciasto ręką. Ma być gładkie i elastyczne.
- Odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinkę, do wyrośnięcia.
- Po tym czasie ciasto podzielić na 2 części i każdą rozwałkować na placek o wymiarach 30 x 30 cm.
- Placki z ciasta smarować roztopionym masłem i posypać mieszanką kardamonu, cynamonu, cukru wanilinowego, cukru.
- Zawinąć ciasto w roladki i każdą pokroić w poprzek na 10 plasterków o grubości około 3 cm.
- Wszystkie ułożyć na blaszce i odstawić na 30 minutek do wyrośnięcia.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
- Wierzch bułeczek posmarować roztrzepanym jajkiem i piec na złoty kolor przez ok. 20 minut.