Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Pierś z kurczaka a’la placki ziemniaczane

Pierś z kurczaka a’la placki ziemniaczane

Zapiekanka z kurczakiem i imbirem

Zapiekanka z kurczakiem i imbirem

Pasta szpinakowa

Pasta szpinakowa

Makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie serowym

Makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie serowym

Placuszki z ciasta francuskiego z serem pleśniowym

Placuszki z ciasta francuskiego z serem pleśniowym

Biała kiełbasa obsmażana w miodzie

Biała kiełbasa obsmażana w miodzie

Sałatka z serem pleśniowym i zielonym groszkiem

Sałatka z serem pleśniowym i zielonym groszkiem

Kremowy omlet z łososiem

Kremowy omlet z łososiem

Filety z kurczaka i sera żółtego

Filety z kurczaka i sera żółtego

Ciasteczka musli

Ciasteczka musli

Banany w cieście kokosowym

Banany w cieście kokosowym

Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana

POMARAŃCZE- 8 przepisów na słodkości, dania główne i napoje

POMARAŃCZE- 8 przepisów na słodkości, dania główne i napoje

Sałatka z tuńczyka z pomarańczami

Sałatka z tuńczyka z pomarańczami

Polędwiczki meksykańskie

Polędwiczki meksykańskie

Czy jedzenie LODÓW w zimie szkodzi zdrowiu?

Czy jedzenie LODÓW w zimie szkodzi zdrowiu?

Bułeczki- ślimaczki z kardamonem i cynamonem

Bułeczki- ślimaczki z kardamonem i cynamonem. Gdy się pieką- dom pachnie cudownie! Idealne na śniadanie i do kubka ciepłego mleka!    

składniki:

CIASTO
  • szklanka ciepłego mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 60 g miękkiego masła
  • do posmarowania: 1 jajko
NADZIENIE
  • 60 g masła
  • 20 g cynamonu mielonego
  • 10 g kardamonu mielonego
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 1/2 szklanki cukru

przyrządzanie:

  • Do letniego mleka wsypać drożdże i wymieszać, odstawić na 10 minut.
  • Mąkę, cukier i sól połączyć, a następnie dolać mleko z drożdżami i wymieszać ręką.
  • Dodać jajko i żółtka, masło i wyrobić ciasto ręką. Ma być gładkie i elastyczne.
  • Odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinkę, do wyrośnięcia.
  • Po tym czasie ciasto podzielić na 2 części i każdą rozwałkować na placek o wymiarach 30 x 30 cm.
  • Placki z ciasta smarować roztopionym masłem i posypać mieszanką kardamonu, cynamonu, cukru wanilinowego, cukru.
  • Zawinąć ciasto w roladki i każdą pokroić w poprzek na 10 plasterków o grubości około 3 cm.
  • Wszystkie ułożyć na blaszce i odstawić na 30 minutek do wyrośnięcia.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
  • Wierzch bułeczek posmarować roztrzepanym jajkiem i piec na złoty kolor przez ok. 20 minut.