Choć sam w sobie jest raczej średnio atrakcyjny stanowi niezbędny składnik wielu potraw.
czas: 90 minut
liczba porcji: 4
składniki: 
2 marchwie
2 małe lub 1 duża pietruszka
1 pora
1 mały seler korzeniowy
2-3 listki laurowe
4-5 ziarenek ziela angielskiego
4-5 ziarenek pieprzu czarnego
sól 
przyrządzanie:
Warzywa umyć, oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki. Zalać dwoma litrami wody. Dodać przyprawy i odrobinę soli. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 80 – 90 minut.
uwagi: 
Składniki można dowolnie zmieniać, dodając na przykład cebulę, kawałek kapusty lub ząbek czosnku. 
 
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













