Cannelloni z sosem bolońskim to nasza propozycja na poniedziałkowy obiad! Prosto z Włoch!
składniki:
- 18 rurek cannelloni, około 200 g
- 3 łyżki oliwy extra vergine
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 marchewka
- 500 g mielonego mięsa wołowego
- 1 szklanka białego wina
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka bulionu wołowego
- 1 puszka pomidorów z puszki
- sól, pieprz, oregano
- ser do posypania
przyrządzanie:
- Na oliwie zeszklić drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodać posiekany w drobną kosteczkę seler naciowy oraz startą na drobnej tarce marchewkę.
- Wkładać na patelnię mięso i smażyć.
- Wlać wino i gotować na średnim ogniu przez 3 minuty, dodać koncentrat pomidorowy uprzednio rozprowadzony w 3 łyżkach gorącego bulionu, dokładnie wymieszać. Wlać resztę gorącego bulionu, zagotować, dodać pomidory z puszki.
- Doprawić solą, pieprzem i oregano. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 2 godziny. Od czasu do czasu zamieszać.
- Ugotować cannelloni.
- Nadziewać je sosem bolońskim – w naczyniu żaroodpornym.
- Na wierzch posypać tartym serem i zapiekać w piekarniku ok 20 minut w temp. 180 stopni.