Mieszane duszone warzywa, doprawione na słodko - kwaśno, podawane na zimno - jako przystrawka bądź dodatek do dań nieco treściwszych
przepis z kuchni: włoskiej
czas: 30 minut
liczba porcji: 6
składniki:
2 bakłażany
2 cebule
3 łodygi selera naciowego
2 papryki
1 szklanka posiekanych pomidorów bez skórki
1 łyżka kaparów
2 łyżki czarnych oliwek bez pestek
1 łyzka rodzynek
2 ząbki czosnku
oliwa, sól, iperz, cukier, ocet winny
przyrządzanie:
Bakłażany pokroić w dużą kostkę, paprykę – w niewielką, cebulę posiekać w drobną kostkę,seler pokroić w centymetrowe kawałki. Na rozgrzanej oliwie udusić ceblę, dodać seler oraz po chwili paprykę i rozgnieciony ząbek czosnku. Dodać pomidory i dusić razem przez ok. 10 minut.
Bakłażany usmażyć na złoto na drugiej patelni, a następnie połączyć z resztą warzyw. Dodać kapary, pokrojone oliwki, sparzone wcześniej i odsączone rodzynki. Doprawić na słodko – kwaśno. Wystudzić.