Carpaccio najczęściej kojarzy się z mięsem, ale okazuje się że można je robić również z warzyw. Wyśmienicie smakuje carpaccio z buraków z dodatkiem orzechów i parmezanu. Posmakujcie i sami się przekonajcie!

składniki:
- 2 buraki
- 6 suszonych śliwek, pociętych na drobne paski
- garść orzechów laskowych, uprażonych na suchej patelni i posiekanych
- kilka garści rukoli
- parmezan
przyrządzanie:
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Buraki wyszorować, nie obierać ich i owinąć w folię aluminiową. Piec przez 45 – 50 minut, następnie rozwinąć z folii, przestudzić i pokroić na cienkie plastry.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














