Połączenie kwaskowych wiśni ze słodkim ciastem to idealny pomysł na deser. Poznajcie najprostszy przepis na ciasto wiśniowe.
składniki:
- ciasto:
- 250g mąki
- 150g masła
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 3/4 szklanki cukru
- szczypta soli
- nadzienie:
- 500g wiśni
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki skrobii ziemniaczanej
przyrządzanie:
1. Wyrabiamy ciasto. Składniki mieszamy ze sobą w misce za pomocą miksera, następnie za pomocą rąk wyrabiamy i zlepiamy w dwie kule, jedną większą drugą mniejszą. Jedna będzie na spód tarty, druga na górę. Wkładamy je do foliowego worka, a następnie do zamrażalnika na około pół godziny.
2. Wszystkie wiśnie drylujemy. Posypujemy je cukrem, aż puszczą sok. Następnie posupujemy (przesianą, koniecznie!) skrobią ziemniaczaną i mieszamy.
3. Większą kulę rozpłaszczamy i wylepiamy ciastem formę od tarty.
4. Mniejszą kulę rozwałkowujemy (możemy użyć mąki, aby się nie kleiła). Nożem wykrawamy paski, tak aby pasowały długością do formy.
5. Formę wyłożoną ciastem wkładamy na około 10 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni.
6. Wyjmujemy ją, wykładamy na ciasto wiśnie. Na nie wykładamy paski ciasta.
7. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około pół godziny.
ZOBACZ TEŻ: Wilgotne ciasto piernikowe