Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Chili con carne

Fasola, mięso, chili - chili con carne może się wydawać posiłkiem wyłącznie dla mężczyzn, jednak tak nie jest! Wiele kobiet wprost uwielbia tę potrawę! Najlepiej smakuje podawana z tortillą lub gotowanym ryżem.

chili-con-carne-378952_1280

składniki:

  • 250 g czerwonej fasoli z puszki
  • 500 g mięsa wołowego (mielone lub samemu posiekać)
  • 3 czerwone papryczki chili (drobno pokrojone)
  • 1 czerwona papryka (pokrojona w kostkę)
  • 1 cebula (pokrojona w kostkę)
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku (drobno pokrojone)
  • 2-3 puszki pomidorów (bez skóry, najlepiej krojonych)
  • 2 szklanki rosołu (z kostki)
  • 100 g kukurydzy z puszki
  • 2 liście laurowe
  • bazylia, sól, pieprz, pieprz Cayenne (lub chili w ziarenkach)

przyrządzanie:

  • Cebulę i posiekany czosnek podsmażamy chwilkę na oliwie.
  • Na patelnię dodajemy mięso i chwilkę podsmażamy.
  • Dodajemy chili, paprykę, przecier pomidorowy i pieprz Cayenne – mieszamy i gotujemy około 5 minut.
  • Zalewamy rosołem, dodajemy liście laurowe i pomidory z puszki wraz z zalewą i gotujemy pod przykryciem około 15-20 minut.
  • Do mięsa dodajemy fasolę i kukurydzę, mieszamy i podgotowujemy około 3-4 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Chili con carne powinno wyjść dość gęste. Można udekorować listkami świeżej bazylii.

 

Zobacz też przepis na: Tacos z wołowiną i awokado