Trwające Mistrzostwa Europy w Piłce Nożnej to jedno z najbardziej oczekiwanych wydarzeń sportowych tego roku. Piłkarskie potyczki już od kilku dni wzbudzają ogromne emocje. Polską drużynę wspieramy głównie przed telewizorami, często w towarzystwie znajomych. Podczas takich spotkań nie może zabraknąć pożywnych przekąsek, które skutecznie dodają energii do kibicowania. Warto jednak odejść od popularnych, ale niezdrowych chipsów i przygotować przysmaki z cieciorką w roli głównej.
składniki:
- 1 opakowanie ciecierzycy gotowanej z puszki (np. marki Jasmeen)
- 2 chlebki typu pita
-
1 mała cebula
-
2 ząbki czosnku
-
1 łyżka oleju roślinnego
-
1 łyżka masła
-
1 łyżka śmietany
-
1 łyżka soku z cytryny
-
czarny mielony pieprz
-
2 łyżki sezamu
-
sól
przyrządzanie:
Na małej patelni rozgrzewamy masło i olej. Dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek i smażymy do uzyskania złocistego koloru. Następnie odcedzoną ciecierzycę umieszczamy w głębokiej misce i dodajemy do niej zawartość patelni, a także sól, czarny pieprz, sok z cytryny oraz śmietanę. Całość blendujemy. Sezam dodajemy do dipu i dokładnie mieszamy. W pełni gotowy dip przekładamy do małych miseczek. Następnie chleb typu pita przecinamy na pół i tworzymy kawałki o kształcie trójkątów. Zapiekamy je w piekarniku w temperaturze 180 stopni i podajemy razem z dipem z ciecierzycy.
ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy