Chipsy z gruszek i przypraw to zdrowa alternatywa dla słodyczy! Wymagają nieco czasu, ale zaskakują smakiem! Przenieś się choć na chwilę do gruszkowego raju!
składniki:
- 3 duże twarde gruszki
- 10 łyżek cukru pudru
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- pół szklanki wody
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka kardamonu
przyrządzanie:
- Przygotuj syrop- sok z cytryny, cukier i wodę zagotuj w garnczku przez parę minut, tak aby był gęsty
- Potrzebne będą plasterki gruszki, najlepiej pokrój wzdłuż owoca nie za grubo nie za cienko
- Na blaszkę rozłóż papier do pieczenia
- We wcześniej przygotowanym syropie zamocz plasterki gruszki tak, żeby całe pokryły się syropem a po wyciągnięciu pozwól żeby nadmiar syropu swobodnie z nich spłynął- takie plasterki ułóż na przygotowaną blaszkę z papierem do pieczenia posyp cynamonem i kardamonem
- Wcześniej nagrzej piekarnik do 110 stopni, i w takiej temperaturze piec 2 godziny pamiętając, aby po godzinie obrócić plasterki na drugą stronę
- Kiedy gruszki będą upieczone daj im się ostudzić- sprawi to, że będą bardziej chrupiące a ich aromat rozchodzący się po kuchni przeniesie Cię do gruszkowego sadu