Prosty przepis dla każdego, kto w domowym zaciszu chce przygotować chleb bez dodatku glutenu!
czas:
- 250 g mąki gryczanej
- 150 g mąki ryżowej
- 100 g mąki kukurydzianej
- 8 g drożdży instant
- 2 łyżki siemienia lnianego
- płaska łyżka soli
- czubata łyżka cukru
- 550-600 ml lekko ciepłej wody
Suche składniki dokładnie wymieszaj. Dolej wodę i mieszaj łyżką do uzyskania gładkiej masy bez grudek.
Foremkę wyłóż papierem do pieczenia.
Przełóż do niej ciasto i odstaw do ponownego wyrośnięcia- też na 30 minut.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 st. Celsjusza.
Wstaw chleb i piecz go 50 minut (grzanie góra-dół). Jeśli za szybko się rumieni połóż na wierzch folię aluminiową.
Następnie chleb wyciągnij z foremki i dopiekaj jeszcze z 10 minut.
ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















