Prosty przepis dla każdego, kto w domowym zaciszu chce przygotować chleb bez dodatku glutenu!
czas:
- 250 g mąki gryczanej
- 150 g mąki ryżowej
- 100 g mąki kukurydzianej
- 8 g drożdży instant
- 2 łyżki siemienia lnianego
- płaska łyżka soli
- czubata łyżka cukru
- 550-600 ml lekko ciepłej wody
Suche składniki dokładnie wymieszaj. Dolej wodę i mieszaj łyżką do uzyskania gładkiej masy bez grudek.
Foremkę wyłóż papierem do pieczenia.
Przełóż do niej ciasto i odstaw do ponownego wyrośnięcia- też na 30 minut.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 st. Celsjusza.
Wstaw chleb i piecz go 50 minut (grzanie góra-dół). Jeśli za szybko się rumieni połóż na wierzch folię aluminiową.
Następnie chleb wyciągnij z foremki i dopiekaj jeszcze z 10 minut.
ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy