Jeden z najpyszniejszych rodzajów chleba. Chleb czosnkowy według siostry Anastazji.
składniki:
- 400 g - mąki pszennej
- 100 g - mąki orkiszowej z pełnego przemiału
- 400 ml - wody
- 40 g - drożdży
- 1 łyżeczka - cukru
- 1 łyżeczka - soli
- 1 łyżka - ziół prowansalskich
- 3 ząbki - czosnku
- mleko
- czarnuszka
- smalec gęsi do posmarowania formy
- mąka do wysypania foremki
przyrządzanie:
Drożdże przełożyć do miseczki, wsypać łyżeczkę cukru, wlać 100 ml letniej wody, wymieszać i odstawić.
Do miksera wsypać mąkę, posolić, dodać roztarte w dłoniach zioła prowansalskie. Dolać resztę wody, dodać rozpuszczone drożdże. Dobrze zmiksować.
Dodać drobno posiekany czosnek. Jeszcze raz zmiksować.
Ciasto przełożyć do foremki (wysmarowanej smalcem gęsim i wysypanej mąką). Wyrównać, zwilżyć mlekiem i posypać czarnuszką.
Wstawić na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 80 st. C. Następnie piec przez 45-50 minut w temp. 200 st. C.