Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Chleb marchwiowy

Domowy, prosty, z dodatkiem zdrowej marchewki. Aromatyczny, o pięknym kolorze. Taki jest chleb z naszego przepisu. Nie wymaga wyrabiania ciasta, rośnie spokojnie, kiedy śpimy, a jego jedyną tajemnicą jest dodatek świeżo wyciśniętego soku z marchwi.

sullivan_carrotbread4

składniki:
3 szklanki mąki chlebowej, 1 i 1/4 łyżeczki soli, 1 i 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z marchwi, 10 g świeżych drożdży, 1/2 łyżeczki cukru, 3/4 szklanki rodzynków, 3/4 szklanki orzechów włoskich, 1 łyżka ziaren kuminu

przyrządzanie:

  • Drożdże rozetrzeć z cukrem i 3 łyżkami soku marchwiowego.
    Mąkę wymieszać z solą, dodać roztarte drożdże i resztę soku marchwiowego. Wymieszać wszystko drewnianą łyżką, aby składniki dokładnie połączyły się. Dodać rodzynki i orzechy (jeżeli ciasto jest bardzo luźne, dodać 1-2 łyżki mąki). Miskę z ciastem przykryć ściereczką lub folią i odstawić do wyrośnięcia na 12 do 18 godzin (najlepiej na całą noc). Jeżeli w mieszkaniu jest bardzo ciepło, miskę z ciastem zostawić w lodówce.Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat oprószony mąką. Zagnieść ciasto, aby uformować okrągły bochenek. Czystą ściereczką oprószyć mąką i posypać po środku ziarnami kuminu. Przełożyć chleb tak, aby zagniecenia były na górze (która będzie później spodem chleba). Złożyć boki ściereczki do góry, aby przykryć ciasto i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 2 godziny – chleb musi dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.Mniej więcej pół godziny przed pieczeniem rozgrzać piekarnik do 230 stopni razem z garnkiem żeliwnym lub kamieniem do pieczenia.

    Do rozgrzanego garnka lub na rozgrzany kamień przełożyć wyrośnięty bochenek ze ściereczki górą do dołu (spód z ziarnami musi znaleźć się na górze). Jeżeli pieczecie w garnku, garnek z chlebem przykryć i piec 25 minut, po czym odkryć i piec kolejne 15-20 minut, aż chleb będzie ciemnobrązowy. Na kamieniu piec około 40 minut.

 

SPRAWDŹ PRZEPIS NA : PYSZNĄ ZUPĘ OGÓRKOWĄ >>>