Chleb wiejski z ziarnami. Szybki przepis, dla zabieganych pań domu.
składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 100 g mąki żytniej
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 50 g masła
- garść ziaren słonecznika
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 1 łyżka orzechów ziemnych niesolonych
- 300 ml wody
- 1 łyżka soli
- mąka do posypania
przyrządzanie:
- Mąkę, drożdże, wszystkie ziarna, masło, sól, oliwę z oliwek mieszamy ze sobą.
- Następnie stopniowo dodajemy wodę.
- Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 2 godziny.
- Po tym czasie formujemy kulę i nacinamy znak X.
- Posypujemy mąką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 220 stopni.
- Chleb pieczemy około 50 minut do godziny.