Ciekawy pomysł na smaczną przekąskę.
składniki:
- chleb
- 2 ząbki czosnku
- pół kostki masła
- 4 cebulki dymki
- 2 mozzarelle
- pomidor
- 3 plasterki szynki
- sol, pieprz
- zioła prowansalskie
przyrządzanie:
- Chleb ponacinaj w gęstą kratkę prawie do końca, ale zrób to tak, żeby się nie rozpadł.
- Czosnek przeciśnij przez praskę i rozetrzyj z masłem .
- Pomidor oczyść z pestek i pokrój w kostkę, a szynkę, mozzarelle i cebulę w cienkie paski.
- Nacięcia na chlebie posmaruj masłem z czosnkiem. Kolejno wkładaj paski szynki, pomidora, cebuli i mozzarelli.
- Posyp chleb solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekaj 20 minut.