Domowy chlebek bananowy to idealna propozycja na śniadanie dla całej rodziny. Świetnie sprawdza się również jako przekąska na podwieczorek. Zainspiruj się propozycją Jamiego Olivera!
czas: 1 godzina 20 minut + stygnięcie
liczba porcji: 20 kawałków
składniki:
- 190 g miękkiego masła i więcej do smarowania
- 450 g mąki pszennej i więcej do podsypywania
- 300 g drobnego cukru do wypieków
- 2 duże jajka od kur z wolnego wybiegu
- 5 średnich dojrzałych bananów, obranych
- ½ łyżeczki soli morskiej
- 1 gałka muszkatołowa do ścierania
- 3 czubate łyżeczki proszku
- do pieczenia 190 ml mleka 3,2%
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
przyrządzanie:
Piekarnik rozgrzej do 180°C. Naczynie do pieczenia o wymiarach 25 cm × 35 cm natrzyj masłem i oprósz mąką. Masło ubi- jaj razem z cukrem, aż zrobi się jasne i puszyste ( ja używam do tego miksera, ale drewniana łyżka też jest dobra – zajmie ci to jednak trochę więcej czasu).
Wbij jajka, rozgnieć dobrze banany i wymieszaj je z masą, wsyp sól i odrobinę świeżo startej gałki muszkatołowej. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia do oddzielnej miski, po czym zagnieć połowę mąki z bananowym ciastem. Ciasto może być dość gęste, więc wlej połowę podanej ilości mleka, żeby je rozluźnić. Wsyp resztę mąki i wymieszaj masę z pozo- stałą ilością mleka i ekstraktem waniliowym.
Przelej bananowe ciasto do przygotowanego wcześniej naczynia do pieczenia i rozprowadź za pomocą szpatułki. Piecz chlebek w gorącym piekarniku ok. 1 godziny, aż będzie złoty z wierzchu i upieczony w środku.
Sprawdź, czy jest już gotowy, wbijając paty- czek do szaszłyków – jeśli wyciągniesz czysty, chlebek jest dobry, w innym wypadku przykryj ciasto folią aluminiową i włóż je z powrotem do piekarnika, sprawdzając co 5 minut, czy jest już gotowe.
Pozostaw chlebek w blaszce na 15 minut, aby wystygł, potem przełóż na kratkę do studzenia i poczekaj, aż będzie całkiem chłodny. Pokrojony chlebek podawaj ze szklanką dobrego zimnego mleka.
To, co zostanie, przechowuj w szczelnym słoju do 3 dni.
SMACZNEGO!
WYGRAJ KSIĄŻKĘ Z KTÓREJ POCHODZI PRZEPIS >>KLIK<<
JAMIE OLIVER’S FOOD TUBE – RODZINNE PRZYSMAKI