Mięciutki wilgotny chlebek bananowy bez dodatku cukru. Do przygotowania pysznego słodkiego chlebka bananowego potrzebne są bardzo dojrzałe banany.
składniki:
- 4 bardzo dojrzałe banany
- 2 jajka
- 60 oleju kokosowego ( rozpuszczonego)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody
- 50 ml mleka
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżka suszonej żurawiny
- szczypta soli
przyrządzanie:
- Do miski wbijam jajka, wlewam zimny olej kokosowy, mleko i dokładnie mieszam.
- Banany obieram i rozgniatam na papkę za pomocą widelca. Banany wrzucam do masy.
- Następnie dodaję: 1 łyżeczkę cynamonu, szczyptę soli, mąkę sodę oraz żurawinę. Całość delikatnie mieszam, ale bardzo dokładnie.
- Ciasto przekładam foremki. Na wierzch ciasta możesz ułożyć przekrojonego banana.Ciasto piekę przez 50 minut ( do suchego patyczka)
uwagi: