Pyszny chlebek bananowy z dodatkiem orzechów. Przepis nieco zmieniony, ale wciąż chlebek jest pyszny i zawsze się udaje.
składniki:
- 190 g miękkiego masła i więcej do smarowania
- 450 g mąki pszennej i więcej do podsypywania
- 300 g drobnego cukru do wypieków
- 2 duże jajka od kur z wolnego wybiegu
- 5 średnich dojrzałych bananów, obranych
- ½ łyżeczki soli morskiej
- 1 gałka muszkatołowa do ścierania
- 3 czubate łyżeczki proszku
- do pieczenia 190 ml mleka 3,2%
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2/3 orzechów włoskich i niesolonych pistacji
przyrządzanie:
- Piekarnik rozgrzej do 180°C.
- Masło ubijaj razem z cukrem, aż zrobi się jasne i puszyste
- Wbij jajka, rozgnieć dobrze banany i wymieszaj je z masą, wsyp sól i odrobinę świeżo startej gałki muszkatołowej.
- Przesiej mąkę i proszek do pieczenia do oddzielnej miski, po czym zagnieć połowę mąki z bananowym ciastem.
- orzechy posiekaj w siekaczu, dodaj do masy.
- Wlej połowę podanej ilości mleka, wsyp resztę mąki i wymieszaj masę z pozostałą ilością mleka i ekstraktem waniliowym.
- Piecz chlebek w gorącym piekarniku ok. 1 godziny, aż będzie złoty z wierzchu i upieczony w środku.