Ciekawe danie zrobione z chleba.
składniki:
- 250 g chleba żytniego lub białego
- 150 g boczku wędzonego
- cebula
- ząbek czosnku
- 40 g masła
- 100 ml mleka
- jajko
- 50 g mąki gryczanej
- 1 l bulionu
- 2 łyżki natki pietruszki
- sól
przyrządzanie:
- Chleb żytni lub biały pokrój w kostkę.
- Cebulę i boczek pokrój w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Na maśle zeszklij cebulę, podsmaż boczek.
- Dodaj chleb, jajko, czosnek i sól. Zalej ciepłym mlekiem i odstaw, by zmiękł.
- Do masy chlebowej dodaj mąkę, wymieszaj i odstaw na 20 minut.
- Zagotuj bulion. Uformuj z ciasta okrągłe knedle wielkości orzecha włoskiego i gotuj 6 minut na wolnym ogniu. W czasie gotowania obróć knedle.
- Podawaj z bulionem z natka pietruszki.