Chłodnik ogórkowy z dodatkiem jogurtu greckiego i awokado to perfekcyjne danie na zakończenie wakacji.
składniki:
- 2 - 3 ogórki gruntowe
- 1 dojrzałe awokado
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- kawałeczek czerwonej cebuli
- 300 g jogurtu greckiego
- sok z 1/2 limonki
- 2 łyżeczki octu ryżowego lub 1 łyżeczka winnego
- 1/2 łyżeczki miodu lub cukru
- 1/2 szklanki listków kolendry lub mięty
- schłodzona woda mineralna
- opcjonalnie: kawałek zielonej papryczki chili
przyrządzanie:
- Składniki można wcześniej wstawić do lodówki aby się schłodziły. Ogórki umyć, osuszyć, przyciąć końce, obrać pozostawiając co około 1 cm wąskie paski skórki (dla dodania smaku i koloru, ale nie jest to konieczne jeśli chcemy uzyskać gładki krem).
- Awokado obrać, przekroić na pół i usunąć pestkę. Miąższ włożyć do pojemnika blendera, dodać ogórki, oliwę, cebulę, jogurt grecki, sok z limonki, ocet, szczyptę soli, miód lub cukier.
- Dodać 2 szklanki zimnej wody i zmiksować. Połowę ziół można zmiksować lub posiekać. Podawać z resztą posiekanych ziół oraz szczyptą świeżo zmielonego pieprzu. Można też posypać posiekaną zieloną papryczką chili.