Mimo, że lato powoli dobiega końca i temperatury nas już nie rozpieszczają, to my nadal kulinarnie pozostajemy w gorącym klimacie. Zamiast rozgrzewających i sytych zup, proponujemy ich lżejsze wersje. Dziś chłodnik z buraka.
składniki:
- 2 buraki (najlepiej ćwikłowe)
- 1 ogórek zielony
- ½ pęczka koperku
- ½ pęczka szczypiorku
- 1 jajko
- 1 kostka rosołowa
- 3 szklanki maślanki
- ½ szklanki śmietany
- przyprawy: sól, cukier
przyrządzanie:
- Buraki umyj, obierz, przekrój na pół i gotuj w 1,5 szklanki bulionu przez ok. 20–25 min, aż buraki będą miękkie. Wyjmij buraki na talerz do wystygnięcia, ale nie wylewaj bulionu z buraków.
- Ogórka utrzyj na tarce jarzynowej, a szczypiorek i koperek drobno posiekaj. Jajka ugotuj na twardo i pokrój w kostkę. Ostudzone buraki zetrzyj na tarce.
- Następnie włóż do bulionu kolejno: buraki, ogórki, szczypiorek, koperek. Na koniec zalej maślanką i śmietaną. Dodaj do smaku cukier i sól.