Mocna w smaku, chłopska zapiekanka z kiełbasą i warzywami. Bardzo sycąca, super szybka i z pewnością każdy pan ją pokocha!
składniki:
- majeranek
- słodka papryka
- pół szklanki wody
- ser do starcia
- 300 g dowolnego makaronu
- laska dowolnej kiełbasy
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- pół pora
- pół kilo pieczarek
- pół kostki sera żółtego
- szklanka śmietany 18%
przyrządzanie:
- Makaronik ugotuj al dente
- Wszystkie warzywa dokładnie umyj i pokrój na drobno kostkę
- Podsmaż je wszystkie razem na maśle
- Kiedy złapią kolor wyłącz palnik
- Kiełbasę pokrój na plastry i podsmaż przez chwilę na oleju
- Wymieszaj warzywa z kiełbasą i zalej wszystko wodą
- Dopraw do smaku i duś około 5 minut
- Zawartość patelni łączymy z makaronem i przekładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego
- Ser żółty zetrzyj na tarce
- Śmietanę mieszamy z żółtym serem i zalewamy zapiekankę
- Na górze ścieramy ser żółty
- Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 °C.