• 4 średnie marchewki
• 1/2 ogórka zielonego
• 2-3 cm korzenia imbiru
• 2-3 łyżki oleju
• 1-2 ząbki czosnku
• 1-2 łyżki sosu sojowego Kikkoman
• 1 łyżka prażonego sezamu
• 1 łyżka miodu
• Sok z 1 limonki
• Świeża kolendra
Marchewki umyć i obrać. Pokroić w zapałkę lub zestrugać obieraczką do warzyw cienkie długie plastry, podobnie zrobić z ogórkiem. Wymieszać ze sobą miód, olej, sok z limonki i sos sojowy. Do tego zetrzeć na tarce obrany imbir i czosnek. Dobrze wymieszać aby wszystkie składniki się dokładnie połączyły. Zalać sosem marchewki i delikatnie pomieszać. Odstaw na 10 minut do zamarynowania. Przed podaniem każdą porcję sałatki posyp uprażonym na suchej patelni sezamem, dodaj też pokrojonego ogórka i kolendrę.