Kto z nas nie lubi świeżego, chrupiącego i jeszcze ciepłego pieczywa na śniadanie? Zamiast biegać rano do sklepu, upiecz bułeczki samodzielnie. Prezentujemy przepis na pszenne bułki posypane makiem i sezamem.
składniki:
- mąka pszenna (2 szklanki)
- drożdże (1,5 dag)
- ciepła woda (170 ml)
- Olej z pestek winogron (2 łyżki)
- cukier (0,5 łyżeczki)
- sól (0,5 łyżeczki)
- mak (2 łyżki)
- sezam (2 łyżki)
przyrządzanie:
- Drożdże mieszamy z cukrem i wodą.
- Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, olej, sól i wyrabiamy ciasto. Zostawiamy na 2h w ciepłym miejscu.
- Dzielimy ciasto i formujemy małe bułeczki.
- Nacinamy je i polewamy delikatnie wodą.
- Posypujemy ziarnami i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temp 190 stopni około 15 minut.
Spróbuj też: Chłodnik na dwa sposoby