Ciasteczka są idealne na każdą porę roku - zimą i jesienią osłodzą nam mrozy, wiosną i latem są znakomitą przekąską. Dzisiaj proponujemy Wam bardzo chrrrupiące ciasteczka z masłem orzechowym i prażonym ryżem! Pychota!
składniki:
- 1,5 kostki masła
- 1,5 szklanki cukru
- jajko
- 3/4 szklanki masła orzechowego
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1,5 szklanki mąki (może być pół na pół pszenna i pełnoziarnista)
- 1/4 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 szklanki prażonego ryżu
- garść orzeszków ziemnych
przyrządzanie:
Umieść 1,5 kostki miękkiego masła i 1,5 szklanki cukru w misce i dokładnie wymieszaj mikserem.
Dodaj do mieszanki jajko, ¾ szklanki masła orzechowego i łyżeczkę ekstraktu waniliowego.
Dodaj przesianą mąkę, sodę i sól, wciąż miksując.
Dodaj 2 szklanki prażonego ryżu i filiżankę posiekanych orzeszków ziemnych.
Piecz w temperaturze 190°C przez około 12-15 minut (sprawdzaj stan zarumienienia).
CHRUPKIEGO – SMACZNEGO!
Zobacz też: Kruche ciasteczka z sezamem