Pyszne i chrupiące krewetki, które będą idealną przekąską dla każdego.
składniki:
- opakowanie dużych krewetek
- kilka łyżek panierki panko
- 1 jajko
- sól i pieprz do smaku
- olej do głębokiego smażenia
przyrządzanie:
- Jajko roztrzepać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Krewetki obrać (jeśli kupiliśmy jeszcze w skorupkach) i zanurzyć w roztrzepanym jajku, odstawić.
- Panierkę wsypać do miseczki.
- Olej wlać do szerokiego rondla i rozgrzać mocno, ale nie maksymalnie by nie zaczął się jeszcze dymić. Krewetki są delikatne i nie potrzebują bardzo wysokiej tmp. smażenia.
- Krewetki obtaczać w panierce porcjami, zależnie ile mieści się jednorazowo na tłuszczu. Nie powinno być ich zbyt dużo. Najlepiej smażyć po ok. 6-8 sztuk na raz.
- Po ok. 2-3 minutach smażenia, gdy kolor panierki jest jasno bursztynowy, wyławiać łyżką cedzakową i osączać na papierowych ręcznikach. Dłużej nie trzeba bo krewetki staną się gumowe.
- Już po wyłowieniu krewetki wciąż dochodzą w środku od temperatury panierki. Nie starajmy się więc przedobrzyć z długością smażenia, by krewetek nie zepsuć. Przesmażone krewetki tracą swoją naturalną chrupką strukturę mięsa i są naprawdę nie smaczne i gumowe.
- Ułożyć na dłoni kolejną porcję krewetek i znów kłaść szybko na tłuszcz w jak najmniejszym odstępie czasu by wszystkie krewetki smażyły się mniej więcej tak samo długo.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem