Placki ziemniaczane to potrawa, która od lat króluje na polskich stołach. To pyszne, chrupiące danie powstaje z tartych ziemniaków. Warto jednak nieco odejść od tradycji i spróbować ich w połączeniu z pastą z bakłażana, która nada klasycznym plackom ziemniaczanym wyrazistego i orientalnego smaku.
składniki:
- ½ opakowania pasty z bakłażana (np. Baba Ghanoush marki Jasmeen)
-
kawałek obranego imbiru
-
½ kg ziemniaków
-
1 cebula
-
1 jajko
-
200 g jogurtu naturalnego
-
1 łyżka miodu
-
1 łyżka posiekanego koperku
-
1 łyżka posiekanego szczypiorku
-
kilka kropli soku z cytryny
-
olej do smażenia
-
sól oraz pieprz
przyrządzanie:
Ziemniaki dokładnie myjemy i obieramy. Następnie na tarce trzemy cebulę, imbir oraz przygotowane ziemniaki, całość dokładnie mieszamy. Do powstałej masy dodajemy pastę z bakłażana i jedno roztrzepane jajko, dokładnie mieszając. Rozgrzewamy olej na patelni i za pomocą łyżki formujemy małej wielkości placki. Smażymy je z obu stron na złoty kolor. W tym samym czasie do małej wlewamy jogurt, dodajemy miód, koperek, szczypiorek, sok z cytryny, odrobinę soli oraz pieprzu i całość mieszamy. Gotowe placki ziemniaczane z bakłażana przekładamy na talerz i polewamy sosem jogurtowym.