Są pyszne i chrupiące, ale przede wszystkim możemy wykonać je we własnej kuchni ze sprawdzonych składników. Bez dodatku sztucznych słodzików i barwników. Oto domowe sezamki!
składniki:
- 1 szklanka sezamu
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki wody
- 20 g masła
przyrządzanie:
- Na ogniu stawiamy sucha patelnię. Po chwili dodajemy sezam i prażymy go. Należy zwrócić szczególną uwagę, aby sezam się nie przypalił.
- W małym garnuszku podgrzewamy wodę. Dodajemy cukier i czekamy, aż powstanie karmel. Następnie dodajemy miód i masło. Cały czas mieszamy.
- Do tak przygotowanej masy dodajemy sezam.
- Masę rozwałkujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia.
- Teraz kroimy w ciasteczka i czekamy, aż całość zastygnie.
ZOBACZ TEŻ: Pieczone krewetki w sosie cytrynowo-pietruszkowym