Hiszpanie jedzą je na śniadanie. Są to ciasteczka smażone na głębokim oleju podawane z gorącą, gęstą czekoladę. Przepis mamy od Justyny Pląskowskiej, szefa wrocławskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool.
składniki:
Version:1.0 StartHTML:0000000167 EndHTML:0000002340 StartFragment:0000000591 EndFragment:0000002324
500 g mąki pszennej
- 500 ml wody
- 3 łyżeczki deserowe oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 litr oliwy do smażenia
- cukier puder do posypania
- tabliczka gorzkiej czekolady
przyrządzanie:
W rondelku wymieszać wodę z oliwą, solą i proszkiem, doprowadzić do wrzenia. Kiedy się zapieni, zestawić z ognia i wlać do miski z mąką. Mieszać drewnianą łyżką, aż powstanie twarde ciasto. Formować długie oraz zawijane paluchy. Rozgrzać litr oliwy. Smażyć partiami na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową i układać na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Posypać cukrem i podawać z kawą lub gorącą czekoladą.