Chutney to gęsty sos pochodzący z kuchni indyjskiej, ale niezwykle popularny. Zrobiony z pomidorów jest delikatnie słodki, idealnie komponuje się z serami, chlebem albo ze słonymi krakersami. Bardzo łatwy w przygotowaniu, zatem jeśli masz większą ilość pomidorów - nie zastanawiaj się dłużej!
składniki:
- 1 kg bardzo dojrzałych pomidorów
- 300 g cebuli pokrojonej w piórka
- jabłko pokrojone w kostkę
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- mały kawałek świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1 lub 2 papryczki chili
- 200 g cukru trzcinowego
- 100 ml octu balsamicznego
przyrządzanie:
- wszystkie składniki umieść w dużym garnku
- gotuj przez 1, 5 godziny na bardzo małym ogniu
- od czasu, do czasu mieszaj
- kiedy masa będzie przypominać pulpę, ugnieść ją tłuczkiem do ziemniaków lub zmiksuj
- zachowaj grudki warzyw
- gorącą masa napełnij słoiki i szczelnie zamknij