Chutney to gęsty sos przyrządzany z warzyw, z owoców wywodzący się z kuchni indyjskiej. Jednak nie pasuje tylko i wyłącznie do dań z Indii. Świetnie komponuje się z naszym kurczakiem czy ziemniakami. Tym razem chutney kokosowe z nutą curry.
składniki:
- stała część mleczka kokosowego z puszki lub plastiku
- kawałek świeżego imbiru
- łyżka oleju
- łyżka gorczycy
- łyżeczka curry
- garść świeżej pietruszki
przyrządzanie:
- Stałą cześć mleczka kokosowego przełóż do miseczki
- Imbir posiekaj bardzo drobno
- Blenduj imbir, mleczko na gadką masę
- Na patelni podsmaż nasiona gorczycy, a gdy zaczną strzelać dodaj curry i wyłącz ogień
- Podsmażone składniki dodaj do mleczka i wymieszaj dokładnie
- Pietruszkę posiekaj na drobno
- Dodaj do sosu
- Sos jest gotowy do podania
- Na zdjęciu sos podany z grillowanym batatem