Przygotuj sama pyszne ciasteczka przypominające smakiem i wyglądem popularne pieguski. Szybki i łatwy przepis, który można modyfikować w zależności od swoich preferencji kulinarnych.
składniki:
- 1 kostka miękkiego masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 jajko
- 2,5 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- Pół szklanki rodzynek (nienamoczonych)
- 1 szklanka orzechów włoskich
- Kilka kropelek aromatu waniliowego
przyrządzanie:
- Czekoladę pokrój w kostkę, orzechy posiekaj na dość grube kawałki.
- Masło utrzyj z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i cynamonem, dodaj jajko i wymieszaj wszystko razem. Dodaj mąkę, sodę, sól i dokładnie wymieszaj (można zagniatać rękami).
- Do masy dodaj orzechy, czekoladę i rodzynki.
- Piekarnik nagrzej do temp. 200 stopni.
- Z masy zrób małe kuleczki (wielkości orzecha włoskiego) i ułóż na blaszce zachowując dość duże odstępy. Możesz je leciutko spłaszczyć.
- Piecz 10-15 minut.
Lubisz różnorodne wypieki? Sprawdź tez nasze inne przepisy! (zobacz tutaj)