Bardzo pożywne ciasteczka orkiszowe.
składniki:
- 1 szklanka mąki orkiszowej ciemnej
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1/2 szklanki płatków migdałowych
- 100 g masła
- 1 jajko
- 4 łyżki marmolady śliwkowej
- cukier z wanilią lub łyżka ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżki cynamonu
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki miodu
- 100 g czekolady gorzkiej
- niecała 1/2 szklanki brązowego cukru
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
przyrządzanie:
- Do miski wsyp mąkę, płatki owsiane, płatki migdałowe, cukier, proszek do pieczenia, cukier z wanilią, cynamonem, sól, kakao.
- W drugim naczyniu wymieszaj roztopione masło z marmoladą śliwkową, miodem, jogurtem i roztrzepanym jajkiem. połącz składniki suche z mokrymi i mieszaj za pomocą drewnianej łyżki do uzyskania jednolitej masy.
- Czekoladę pokrój na większe kawałki i dodaj do ciasta na samym końcu. Układaj w sporych odstępach po 1 łyżce masy na wyłożonej papierem blasze do pieczenia.
- Piekarnik nagrzej do 175 stopni C. Piecz ciasteczka około 14 minut.