Świeże ciasteczka i szklanka mleka to obowiązkowy poczęstunek dla Świętego Mikołaja. Aby podgrzać atmosferę tego wieczoru, koniecznie przygotuj razem ze swoim dzieckiem pyszne ciasteczka.
składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 140 g cukru
- 150 g masła
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, 1/4 łyżeczki mielonego imbiru, 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 4 łyżki mleka
- czekolada do polania
przyrządzanie:
Mąkę wymieszać z cukrem i przyprawami. Dodać masło, mleko i zagnieść.
Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.
Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm.
Wyciąć kształty za pomocą foremek.
Wykładać na formę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 170ºC przez 15 – 20 minut. Po upieczeniu przestudzić na kratce i polać roztopioną czekoladą.