Aromatyczne ciasteczka migdałowe z dodatkiem fig. Idealne do herbaty. Doskonale wpiszą się w świąteczny klimat!

składniki:
- 250 g migdałów
- 250 g drobnego cukru
- 2 łyżki soku np z pomarańczy
- 180 g suszonych fig lub daktyli
- 2 łyżki kaszy manny
- 10 g proszku do pieczenia
- 2 żółtka
przyrządzanie:
Migdały sparzamy i obieramy ze skórek. Teraz siekamy je i łączymy z cukrem i sokiem. Figi moczymy we wrzątku a następnie kroimy w paski. Łączymy migdały z figami i kolejno dodajemy: kaszę mannę, proszek do pieczenia i żółtka. Kolejny krok to bardzo dokładne mieszanie. Ostatni krok to formowanie ciasteczek i obtaczani ich w cukrze. Pieczemy w 175 stopniach, aż będą złociste. Trwa to około 15-20 min.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














