Aromatyczne ciasteczka migdałowe z dodatkiem fig. Idealne do herbaty. Doskonale wpiszą się w świąteczny klimat!

składniki:
- 250 g migdałów
- 250 g drobnego cukru
- 2 łyżki soku np z pomarańczy
- 180 g suszonych fig lub daktyli
- 2 łyżki kaszy manny
- 10 g proszku do pieczenia
- 2 żółtka
przyrządzanie:
Migdały sparzamy i obieramy ze skórek. Teraz siekamy je i łączymy z cukrem i sokiem. Figi moczymy we wrzątku a następnie kroimy w paski. Łączymy migdały z figami i kolejno dodajemy: kaszę mannę, proszek do pieczenia i żółtka. Kolejny krok to bardzo dokładne mieszanie. Ostatni krok to formowanie ciasteczek i obtaczani ich w cukrze. Pieczemy w 175 stopniach, aż będą złociste. Trwa to około 15-20 min.