Zdrowe, fit ciasteczka owsiane z dodatkiem marchewki.
składniki:
- 100 g marchewki (jedna średnia)
- 100 g płatków owsianych błyskawicznych
- 100 g mąki (zwykłej lub pełnoziarnistej lub bezglutenowej np. owsianej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 3 łyżki oleju kokosowego lub masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 łyżka cukru wanilinowego
- 100 ml syropu klonowego lub miodu
przyrządzanie:
- Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. W misce wymieszać płatki owsiane błyskawiczne, mąkę, proszek do pieczenia i cynamon.
- Do drugiej miski wbić jajko, dodać roztopiony i ostudzony tłuszcz, wanilię i syrop klonowy lub miód, wymieszać. Dodać suche składniki i wymieszać.
- Następnie połączyć z obraną i startą na drobnej tarce marchewką.
- Nabierać łyżkę masy i formować dyski na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lub też formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, kłaść na blaszce i lekko rozpłaszczać.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 12 minut, ciasteczka zesztywnieją po ostudzeniu.