Aromatyczne, pachnące, rozpływające się w ustach - idealne na jesień. Oto przepyszne domowe wypieki z gruszką i nutką imbiru!
składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g drobnego cukru
- 75 g jasnego brązowego cukru
- 1 łyżeczka imbiru
- 140 ml kwaśnej śmietany
- 125 ml oleju
- 1 łyżka miodu
- 2 jajka
- 300 g gruszek
przyrządzanie:
- W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, cukier biały i brązowy, imbir.
2. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: olej, roztrzepane jajka, śmietanę, miód.
3. Połączyć ze składnikami suchymi, krótko wymieszać, tylko do połączenia składników.
4. Dodać pokrojone gruszki i wymieszać.
5. Przełożyć ciasto do okrągłych foremek.
6. Piec w temperaturze 200ºC przez 20 minut.