Czekoladowe ciasto, któremu wyjątkowości dodaje aksamitny mus. Zakochacie się w tym deserze.
składniki:
- 150 g masła
- 150 g gorzkiej czekolady
- 5 dużych jajek
- 1 łyżka kakao
- 170 g cukru
- 100 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- 3 duże jajka
- 1 łyżka kakao
- 100 g drobnego cukru
- 2 łyżeczki żelatyny w proszku
przyrządzanie:
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę z odpinaną obręczą o średnicy 20 – 23 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- Połamaną na kosteczki czekoladę roztopić razem z pokrojonym masłem (w rondelku z grubym dnem ciągle mieszając i nie podgrzewając za bardzo masy, lub w kąpieli wodnej – czyli miseczce zawieszonej na garnku z gotującą się wodą). Masę ostudzić. Zmiksować żółtka z kakao, następnie dodać je do ostudzonej czekolady i wymieszać łyżką lub krótko zmiksować.
- Białka ubić na sztywną pianę, następnie małymi partiami dodawać cukier, cały czas ubijając. Miksować jeszcze przez 2 – 3 minuty, aż piana będzie gęsta, sztywna i błyszcząca.
- Ubite białka delikatnie wymieszać z masą czekoladową i wlać do przygotowanej formy, piec przez 25 – 30 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić w formie. Ciasto opadnie, tworząc wgłębienie, które wypełnimy musem). Nie wyjmować z formy.
- Przygotowujemy podobnie jak powyżej: roztopić masło i czekoladę, ostudzić. Zmiksować żółtka z kakao, dodać do ostudzonej czekolady i wymieszać. Ubite białka wymieszać bardzo delikatnie (nie niszcząc piany) z ostudzoną masą czekoladową oraz rozpuszczoną w wodzie żelatyną (również ostudzoną).
- Masę wylać na środek upieczonego spodu. Dekoracja z ciemniejszych smug na musie powstała z reszty masy czekoladowej. Wstawić do lodówki na ok. 4 – 5 godzin lub na całą noc. Kroić gorącym nożem (sparzonym wrzątkiem i osuszonym).
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem