Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Ciasto AMARETTO

Idealne dla miłośników deserów z alkoholem. 

składniki:

  • 500 g serka mascarpone
  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 czubate łyżki nutelli
  • 10-12 podłużnych biszkoptów
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (drobnej)
  • 100 ml likieru Amaretto
  • 2 śmietan-fixy
  • 400 ml śmietany kremówki (30%)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan-fiksy
  • 5 jajek
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 budynie czekoladowe bez cukru (wsypać do szklanki i uzupełnić mąką tortową)
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

przyrządzanie:

  1. Białka ubić na sztywno, powoli dodawać cukier, następnie po jednym żółtku. Na koniec przesiać przez sitko produkty sypkie i delikatnie wymieszać.

    Blachę o wymiarach 26×38 wyłożyć papierem do pieczenia ( ja piekłam w trochę mniejszej i biszkopt był trochę za wysoki). Wylać ciasto i piec w temp. 170C ok 40 minut. do tzw. suchego patyczka.

  2. Kremówkę z cukrem i śmietan-fiksami ubić na sztywno. Do serka mascarpone dodać nutellę, 50 ml likieru i dobrze wymieszać. Teraz śmietanę delikatnie połączyć z nutellowym serkiem.

    Biszkopty połamać na 1cm kawałki. Posypać je kawą i skropić likierem. Tak przygotowane ciastka połaczyć z masą.

  3. Na wystudzony biszkopt wyłożyć masę z nutellą. Na niej układać namoczone w kawie biszkopty. Ubić kremówkę z cukrem i śmietan-fiksami i wylać na biszkopty. Całość posypać prażonymi na patelni płatkami migdałów. Schłodzić w lodówce.

ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem