Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Ciasto AMARETTO

Idealne dla miłośników deserów z alkoholem. 

składniki:

  • 500 g serka mascarpone
  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 czubate łyżki nutelli
  • 10-12 podłużnych biszkoptów
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (drobnej)
  • 100 ml likieru Amaretto
  • 2 śmietan-fixy
  • 400 ml śmietany kremówki (30%)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan-fiksy
  • 5 jajek
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 budynie czekoladowe bez cukru (wsypać do szklanki i uzupełnić mąką tortową)
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

przyrządzanie:

  1. Białka ubić na sztywno, powoli dodawać cukier, następnie po jednym żółtku. Na koniec przesiać przez sitko produkty sypkie i delikatnie wymieszać.

    Blachę o wymiarach 26×38 wyłożyć papierem do pieczenia ( ja piekłam w trochę mniejszej i biszkopt był trochę za wysoki). Wylać ciasto i piec w temp. 170C ok 40 minut. do tzw. suchego patyczka.

  2. Kremówkę z cukrem i śmietan-fiksami ubić na sztywno. Do serka mascarpone dodać nutellę, 50 ml likieru i dobrze wymieszać. Teraz śmietanę delikatnie połączyć z nutellowym serkiem.

    Biszkopty połamać na 1cm kawałki. Posypać je kawą i skropić likierem. Tak przygotowane ciastka połaczyć z masą.

  3. Na wystudzony biszkopt wyłożyć masę z nutellą. Na niej układać namoczone w kawie biszkopty. Ubić kremówkę z cukrem i śmietan-fiksami i wylać na biszkopty. Całość posypać prażonymi na patelni płatkami migdałów. Schłodzić w lodówce.

ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem