Idealne dla miłośników deserów z alkoholem.
składniki:
- 500 g serka mascarpone
- 400 ml śmietany kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 czubate łyżki nutelli
- 10-12 podłużnych biszkoptów
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (drobnej)
- 100 ml likieru Amaretto
- 2 śmietan-fixy
- 400 ml śmietany kremówki (30%)
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 śmietan-fiksy
- 5 jajek
- 3/4 szkl. cukru
- 2 budynie czekoladowe bez cukru (wsypać do szklanki i uzupełnić mąką tortową)
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
przyrządzanie:
- Białka ubić na sztywno, powoli dodawać cukier, następnie po jednym żółtku. Na koniec przesiać przez sitko produkty sypkie i delikatnie wymieszać.
Blachę o wymiarach 26×38 wyłożyć papierem do pieczenia ( ja piekłam w trochę mniejszej i biszkopt był trochę za wysoki). Wylać ciasto i piec w temp. 170C ok 40 minut. do tzw. suchego patyczka.
- Kremówkę z cukrem i śmietan-fiksami ubić na sztywno. Do serka mascarpone dodać nutellę, 50 ml likieru i dobrze wymieszać. Teraz śmietanę delikatnie połączyć z nutellowym serkiem.
Biszkopty połamać na 1cm kawałki. Posypać je kawą i skropić likierem. Tak przygotowane ciastka połaczyć z masą.
- Na wystudzony biszkopt wyłożyć masę z nutellą. Na niej układać namoczone w kawie biszkopty. Ubić kremówkę z cukrem i śmietan-fiksami i wylać na biszkopty. Całość posypać prażonymi na patelni płatkami migdałów. Schłodzić w lodówce.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem