Błyskawiczne ciasto bananowe z orzechami. Dobre zarówno na śniadanie, do porannej kawy, lub jako deser.
składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki
- 100 g masła
- 1/2 szklanki cukru brązowego
- 3 banany (dojrzałe!)
- 2 jajka
- 1/3 szklanki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 szklanki orzechów włoskich
przyrządzanie:
Tortownicę posmarować masłem.
Orzechy wstawić na 15 minut do piekarnika, aby je uprażyć.
Masło i cukry, zmiksować. Dodać banany, ponownie zmiksować, następnie dodać jaja.
Dodać śmietanę razem z ekstraktem i zmiksować, aż będzie gładka masa.
Połowę uprażonych orzechów zmielić, a resztę posiekać.
Suche składniki przesiać do miski, wymieszać ze zmielonymi orzechami i dodać do bananowej masy. Dokładnie zmiksować i wylać ciasto do tortownicy.
Piec 50-60 minut w 170 stopniach.