Przepis na pyszne i oryginalne ciasto.
składniki:
- 100 g margaryny
- cukier waniliowy
- 4 jajka
- 1,5 szklanki cukru
- szklanka mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- słoik agrestu
- galaretka agrestowa
- pół litra śmietany 30%
- 2 śmietan fixy
przyrządzanie:
- Margarynę, cukier waniliowy, żółtka i pół szklanki cukru utrzyj bardzo dokładnie.
- Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i sól.
- Ciasto dokładnie wymieszaj i podziel na dwie części.
- Wyłóż do uprzednio wysmarowanych blaszek.
- Z białek i pozostałego cukru ubij pianę i wyłóż na przygotowane ciasto.
- Placki bezowe piecz w temperaturze 180 stopni C przez 30 minut.
- Na wystudzony placek wyłóż odsączone owoce. Wylej na owoce wcześniej przygotowaną galaretkę rozmieszana z kompotem.
- Na galaretkę wyłóż ubitą śmietanę z dodatkiem śmietan fixu i cukrem
- Całość przykryj drugim ciastem bezowym.