
Małe "co nieco" na zimowy deser.
czas: 1h
liczba porcji: 16
składniki:
ciasto:
1 i 1/2 szklanki mąki
2 jajka
1 szklanka cukru
1 porcja cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 puszka brzoskwiń w syropie
tłuszcz do wysmarowania formy
masa z kokosów:
18 dag wiórek kokosowych
2 jajka
4 łyżki masła
1 szklanka cukru
1 porcja cukru waniliowego
przyrządzanie:
Aby przygotować ciasto, jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawać po trochu mąkę z proszkiem do pieczenia i pół szklanki wody, ciągle mieszając. Składniki dokładnie zmiksować. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem formy. Piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Aby przygotować masę masło roztopić na patelni, dodać cukier i wiórki. Następnie – ciągle mieszając – wlać rozbełtane jajka. Dodać cukier waniliowy. Na podpieczonym cieście równomiernie rozłożyć pokrojone w kawałki brzoskwinie i polać połową szklanki syropu z puszki. na wierzchu rozłożyć masę kokosową
Ponownie wstawić do piekarnika na około 20 minut, do chwili, aż masa się lekko zrumieni.
uwagi:
Zamiast brzoskwiń można użyć innych dostępnych owoców z puszki. Ciasto można przygotowywać w tortownicy, ale także w prostokątnej formie.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













