Uwielbiacie chałwę? Z pewnością zasmakuje Wam to ciasto!
składniki:
- Biszkopt: 6 jajek, szkl. drobnego cukru do wypieków, cukier waniliowy, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, łyżka mąki pszenej, 3 budynie czekoladowe bez cukru (40g każdy).
- Krem: 2 budynie waniliowe lub karmelowe bez cukru (40g każdy), 3 szkl. mleka, 250g margaryny lub masła, 300g chałwy waniliowej, 50g mlecznej lub gorzkiej czekolady.
przyrządzanie:
-
- Białka ubić z cukrem na sztywno, dodawać po jednym żółtku. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sproszkowany budyń. Ciasto przelać do przygotowanej blaszki o wym. 22x33cm. Piec ok.35-40 min w 180st.
- 2,5 szkl. mleka zagotować. W reszcie rozrobić budynie, wlać na gotujące się mleko. Gotować, aż zgęstnieje. Masło lub margarynę utrzeć na puch, dodawać na przemian po łyżce budyniu i po odrobinie pokruszonej chałwy. Zimne ciasto przekroić. Na pierwszy blat ciasta wyłożyć 2/3 kremu, przykryć drugim ciastem. Na wierzchu rozsmarować resztę kremu. Posypać startą czekoladą. Przechowywać w lodówce.