Ciasto cytrynowe z makiem na bazie maślanki. Bardzo puszyste i idealne do kawy, herbaty.
 

składniki: 
- 7 jajek
- kostka masła
- 3 szklanki mąki pszennej
- szklanka cukru
- 1 szklanka maślanki
- sok i skórka z cytryny
- pół szklanki maku
- łyżeczka proszku do pieczenia
przyrządzanie:
- Masło utrzeć z cukrem na puch
- Następnie nadal ucierając dodawać po jednym jajku
- W misce wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, makiem i skórką z cytryny
- Na małych obrotach miksera ucierając masę jajeczną dodawać na zmianę mąkę, sok z cytryny i maślankę
- Ciasto przełożyć do foremki, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec około godziny.
- Ozdobić według uznania, u nas biały lukier
 
 
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














