Ciasto mocno czekoladowe, z dodatkiem cukinii to nie nowość. Prezentowaliśmy już słodkie wypieki na bazie buraka, ziemniaka. Koniecznie wypróbujcie.
składniki:
Składniki na blaszkę o wymiarach 25 x 20 cm:
- Pół średniej cukinii - ok. 250g
- Płatki owsiane zmielone na mąkę - szklanka
- Proszek do pieczenia - łyżeczka
- Kakao gorzkie - 2 łyżki
- Banan - 2 dojrzałe sztuki
- Daktyle suszone - ok. 100g
- Masło orzechowe - 4 łyżki
- Gorzka czekolada (min. 70% kakao) - tabliczka 100g
- Jajka - 3 sztuki
przyrządzanie:
- Cukinię obierz ze skórki, zetrzyj na małych oczkach i oprósz szczyptą soli – odstaw na kilkanaście minut.
- Wymieszaj składniki suche: płatki zmielone na mąkę, proszek do pieczenia i kakao.
- Zmiksuj banany z daktylami i masłem orzechowym – wymieszaj ze składnikami suchymi.
- Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej – dodaj do ciasta i wymieszaj.
- Cukinię odciśnij z powstałego soku i dodaj do ciasta.
- Ubij jajka na jasną, puszystą pianę. Wmieszaj je delikatnie w ciasto.
- Przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 35 minut.