Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Prosta pizza domowa

Prosta pizza domowa

Soczyste żeberka

Soczyste żeberka

Tuńczykowe kotlety

Tuńczykowe kotlety

Polędwiczki wołowe

Polędwiczki wołowe

Łosoś po grecku

Łosoś po grecku

Naleśniki z pikantnym farszem

Naleśniki z pikantnym farszem

Dip miodowo-musztardowy

Dip miodowo-musztardowy

SER HALLOUMI- 8 pysznych przepisów

SER HALLOUMI- 8 pysznych przepisów

Dip z awokado

Dip z awokado

Makaron z jajkiem

Makaron z jajkiem

Potrawka meksykańska

Potrawka meksykańska

Dip serowy

Dip serowy

Delicja

Delicja

Brownie z cukinią

Brownie z cukinią

Tiramisu w pucharku

Tiramisu w pucharku

DOMOWE LODY OWOCOWE- 6 prostych przepisów

DOMOWE LODY OWOCOWE- 6 prostych przepisów

Ciasto czekoladowe z orzechami makadamia

Mocno czekoladowy placek z orzechami makadamia. Jeśli lubisz wysmaruj wierzch czekoladową polewą.   

składniki:

  • pół kostki masła
  • szklanka cukru
  • 70 g kakao
  • 3 jajka
  • szklanka i 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 150 g orzechów makadamia
  • pół szklanki wody

przyrządzanie:

  1. Mniejsza formę do pieczenia około 24 na 24 wyłożyć papierem.
  2. Orzechy posiekać na mniejsze kawałki.
  3. Masło roztopić. Nieco ostudzić, a następnie utrzeć mikserem z cukrem i kakao.
  4. Dalej ucierając dodawać po jednym jajku i dolać pół szklanki wody.
  5. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym. Dodać do utartego masła. Na końcu wmieszać orzechy.
  6. Ciasto przełożyć do formy.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut w temperaturze 180°C
  8. Można ozdobić tak jak na zdjęciu: mieszając jedno opakowanie serka mascarpone z rozpuszczoną czekoladą. Taką masą posmarować cały placek.