Pyszne ciasto czekoladowe z płatków owsianych, koniecznie sprawdź ten przepis - zakochasz się.
składniki:
- płatki owsiane (250 gram)
- cukier (150 gram)
- cukier brązowy (100 gram)
- masło (125 gram)
- jajka (2 sztuki)
- mąka (200 gram)
- kakao (1 łyżka)
- soda oczyszczona (1 łyżeczka czubata)
- sól (szczypta)
- czekolada gorzka (180 gram , posiekana)
- orzechy włoskie (100 gram , posiekane)
- woda [400 ml] (wrzątek)
przyrządzanie:
1 . Płatki zalać wrzątkiem w dużej misce, wymieszać i odstawić na 15 minut do nasączenia.
2 . Do płatków dodać cukier, masło, jajka i zmiksować.
3 . Nadal miksując dodać mąkę wymieszaną z kakao, sodą i solą.
4 . Dodać posiekaną czekoladę oraz połowę orzechów i WYMIESZAĆ łyżką.
5 . Wylać ciasto do formy ( tortownica o średnicy 24 cm, dno wyłożone papierem do pieczenia ) i posypać pozostałymi orzechami .
6 . Piec w temperaturze 200 ° C przez około 60 minut ( polecam metodę ‘ suchego patyczka ‘, ciasto w środku nie może być nieupieczone, ale trzeba też uważać żeby nie spalić orzechów na wierzchu, moje ciacho siedziało w piekarniku 80 minut