Koniecznie wykorzystajcie owoce sezonowe w waszej kuchni! Porzeczki świetnie sprawdzą się w towarzystwie ciasta drożdżowego! Mniam.
składniki:
- 600 g mąki pszennej
- ½ kostki margaryny
- ¾ szklanki cukru
- 12 g suchych drożdży
- 2 szklanki mleka
- 2 jajka
- szczypta soli
- 2 szklanki czerwonych porzeczek
przyrządzanie:
Do miski przesiewamy mąkę i wsypujemy suche drożdże. Suche składniki mieszamy, a następnie wbijamy do nich jajka. W rondlu podgrzewamy mleko z margaryną i cukrem ( uwaga! margaryna powinna się rozpuścić w ciepłym mleku, nie gorącym!). Rozpuszczone w mleku składniki wlewamy do miski z mąką, drożdżami i jajkami. Wszystkie składniki łączymy wyrabiając ciasto za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 1-2 godziny. Wyrośnięte ciasto drożdżowe przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posypujemy porzeczkami.. Ciasto wstawiamy do piekarnika, nastawiamy temperaturę na 180 st. C i pieczemy ok. 35 minut, do czasu aż ciasto się ładnie zarumieni.
ZOBACZ TEŻ: Sorbet malinowy z winem