Sezon na śliwki już się rozpoczął, dlatego warto wykorzystać te owoce w naszej kuchni. Dziś podrzucamy prosty przepis na drożdżowe ciasto z kruszonką. Pycha!
składniki:
- 500g mąki pszennej
- 50g drożdży + 1 łyżka cukru
- 1 jajko i 2 żółtka
- 1 szklanka mleka
- 100 g masła
- 1 łyżka oliwy lub oleju
- ¾ szklanki cukru
- ¼ łyżeczki soli
- ok.1 kg śliwek węgierek
- 100g mąki pszennej
- 60 g masła schłodzonego
- 60 g cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
przyrządzanie:
- Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Masło roztapiamy, dodajemy do niego łyżkę oliwy lub oleju. Mleko podgrzewamy.
- Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy sól i jeszcze trochę ubijamy. Wszystko to dodajemy do przesianej mąki.
- Całość mieszamy grubą, drewnianą łyżką do równomiernego połączenia się składników i pozostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- W tym czasie przygotowujemy śliwki, płuczemy, osuszamy i przepoławiamy wzdłuż i usuwamy pestki.
- Gdy ciasto dobrze podrośnie, wykładamy do prostokątnej natłuszczonej formy, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Wciskamy w ciasto połówki śliwek skórkami do dołu i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia ok. 30 minut.
- W tym czasie wykonujemy kruszonkę (sprawdź przepis na kolejnej stronie!)
- Ciasto pieczemy w temperaturze 190°C ok. 45 minut.